Koszyk

Sushi i cała reszta

Wszystkie smaki Japonii
Sushi i cała reszta
Producent: Dom Wydawniczy PWN
EAN: 9788377052747
Grupa: książka
Seria: BIEGUNY
Język książki: polski
Rok wydania: 2013
Wydanie: 1
Liczba stron: 352
Oprawa: Miękka
Nasza cena:
37,21 zł
Rabat 6,74% zyskujesz 2,69 zł
produkt niedostępny
Koszty dostawy:
Paczka w RUCHu od 5,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 10,99 zł
Paczkomaty InPost od 10,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 11,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 12,99 zł
InPost - przesyłka kurierska od 20,00 zł

Opis produktu


Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich unikatowa kuchnia, niestroniąca od takich dań, jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka, jest niedoceniana w Europie, gdzie jedynym jej symbolem pozostaje sushi.
Michael Booth postanawia więc wyruszyć na podbój Kraju Kwitnących Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, poznać przepisy, w jakie wtajemniczono nielicznych mieszkańców Zachodu, i dzięki temu odsłonić oblicze tego fascynującego kraju.
W towarzystwie niesfornych dzieci i wyrozumiałej żony podróżuje ? korzystając m.in. z superszybkiego pociągu pocisku Shinkansen ? od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret nadzwyczajnej długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta.
Z rzeczy mniej przyjemnych ? niszczy ogrody Kioto, jest świadkiem masowej rzezi fugu, ma uraz po spotkaniu z gigantycznymi krabami, lekkomyślnie podejmuje się pokazu gotowania dla pań z socjety Kioto, który okazuje się katastrofą, a najsłynniejszym gwiazdom japońskiej telewizji zadaje nieopacznie pytanie: ?Kim wy jesteście??.
Co Japończycy wiedzą o jedzeniu? Okazuje się, że być może więcej niż ktokolwiek na świecie?
Michael Booth ? dziennikarz i autor książek podróżniczo-kulinarnych, m.in. Jedz, módl się, jedz (PWN, 2012). Regularnie pisuje do licznych brytyjskich i zagranicznych czasopism, takich jak: ?Independent on Sunday?, ?Condé Nast Traveller?, ?Monocle? czy ?Time Out?. Sushi i cała reszta otrzymała Nagrodę im. Kate Whiteman od brytyjskiego Związku Pisarzy Kulinarnych (Guild of Food Writers) dla najlepszej publikacji o jedzeniu i podróżach w 2010 r.

Polecamy także


Sanok Miniatura
Jerzy Bralczyk
Cena katalogowa: 19,90 zł
Nasza cena: 13,63 zł
Status:  24h

Rzym przewdonik+mapa
Szyma Marcin
Cena katalogowa: 39,90 zł
Nasza cena: 33,79 zł
Status:  24h

Another Kyoto
Kerr Alex
Cena katalogowa: 47,21 zł
Nasza cena: 39,39 zł
Status:  24h

Cuda architektury Polski
Adamska Monika
Cena katalogowa: 39,95 zł
Nasza cena: 30,12 zł
Status:  24h

Chiny - nie do wiary!
Litińska Kinga
Cena katalogowa: 39,90 zł
Nasza cena: 31,25 zł
Status:  24h

Cuda Polski Najpiękniejsze budynki i budowle
Cena katalogowa: 19,63 zł
Nasza cena: 16,78 zł
Status:  24h

Gdańsk i Sankt Petersburg
Cena katalogowa: 49,35 zł
49,35 zł
Status:  24h

Rewitalizacja terenów poprzemysłowych
Cena katalogowa: 59,00 zł
Nasza cena: 51,15 zł
Status:  24h

Wody Wielkopolski
Cena katalogowa: 68,00 zł
Nasza cena: 67,80 zł
Status:  24h

Praga Przewodnik smart
Cena katalogowa: 39,90 zł
Nasza cena: 26,79 zł
Status:  24h

Polsko inspirace na cesty (Przewodnik po Polsce)
Cena katalogowa: 29,61 zł
Nasza cena: 26,39 zł
Status:  24h

Tatry Polskie Atlas kieszonkowy 1:30 000
Cena katalogowa: 6,49 zł
Nasza cena: 4,97 zł
Status:  24h