Koszyk

Ochrona warzyw przed chwastami

Ochrona warzyw przed chwastami
Producent: PWRiL Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
EAN: 8309016239
Grupa: książka
Język książki: polski
Rok wydania: 2016
Wydanie: 2
Liczba stron: 199
Oprawa: Miękka
Nasza cena:
19,68 zł
Rabat 18,66% zyskujesz 4,52 zł
produkt niedostępny
Koszty dostawy:
Paczka w RUCHu od 8,89 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 9,89 zł
Paczkomaty InPost od 10,89 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 11,89 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 14,89 zł

Opis produktu


ednym z warunków uzyskiwania wysokich i dobrej jakości plonów roślin warzyw­nych jest umożliwienie im wzrostu w środowisku wolnym od chwastów.

Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym w każdych warunkach. Nie są znane przypadki uprawiania z powodzeniem jakiegokolwiek gatunku warzyw bez odchwaszczania. Właściwie niemal cała historia rolnictwa, od zarania dziejów, związana jest z ochroną przed chwastami.

Prawie wszystkie zabiegi agrotechniczne prowadzone na polu służą między inny­mi zwalczaniu chwastów. Suma strat spowodowanych zachwaszczeniem na ogól przekracza straty wywołane przez choroby i szkodniki. Czasami, przy niewielkim na­sileniu chorób czy szkodników, można zrezygnować z ich zwalczania. W wypadku chwastów taka sytuacja zdarza się niezmiernie rzadko. Dlatego zwalczanie chwastów jest obecnie uznawane za główny zabieg ochrony roślin, a herbicydy stanowią podsta­wową grupę pestycydów. Często ponad 50% zużytych środków ochrony roślin to her­bicydy. Nie można jednak zaniedbywać innych sposobów niszczenia chwastów. Zale­ca się jako najbardziej racjonalne integrowanie metod ochrony warzyw. Oznacza to stosowanie zabiegów profilaktycznych, agrotechnicznych i chemicznych w taki spo­sób, aby osiągnąć największą skuteczność ochrony i jednocześnie ograniczyć ujemny wpływ na środowisko. Dotyczy to również zwalczania chwastów. W warzywach uprawianych na małych powierzchniach (działki, ogródki przydomowe) chwasty zwalczane są na ogół ręcznie i mechanicznie. W towarowej produkcji jednak ko­nieczne jest integrowanie metod zwalczania chwastów. Polega ono na stosowaniu od­powiednich herbicydów oraz właściwej agrotechniki, przy czym funkcję podstawową, obecnie i jeszcze zapewne długo, będą pełnić herbicydy. Bez stosowania herbicydów nakłady pracy ręcznej na odchwaszczanie plantacji roślin warzywnych sięgają kilku­set roboczogodzin na hektar, nawet na polach bardzo dobrze przygotowanych do siewu czy sadzenia.

Polecamy także


Dom partii
Skalimowski Andrzej
Cena katalogowa: 22,05 zł
Nasza cena: 15,18 zł
Status:  Od ręki

Szalona historia komputerów
Cena katalogowa: 32,00 zł
Nasza cena: 21,50 zł
Status:  Od ręki

Latarnie morskie
Pielesz Marcin
Cena katalogowa: 24,50 zł
Nasza cena: 14,86 zł
Status:  Od ręki

Projektowanie inżynierskie i grafika inżynierska
Cena katalogowa: 64,90 zł
Nasza cena: 62,65 zł
Status:  Od ręki

Iglaki
Michał Mazik
Cena katalogowa: 14,99 zł
Nasza cena: 6,83 zł
Status:  Od ręki

Chemia żywności. Tom 2
Praca zbiorowa
Cena katalogowa: 99,00 zł
Nasza cena: 70,00 zł
Status:  Od ręki

Wczesnośredniowieczne mosty przy Ostrowie Lednickim
Cena katalogowa: 49,00 zł
Nasza cena: 35,74 zł
Status:  Od ręki

Wpływ wspólnej polityki rolnej unii europejskiej na funkcjonowanie małych gospodarstw rolnych w polsce
Cena katalogowa: 45,00 zł
Nasza cena: 37,71 zł
Status:  Od ręki

Superkoderki
Gonzales Andrea
Cena katalogowa: 34,99 zł
Nasza cena: 23,71 zł
Status:  Od ręki

Podstawy żywienia psów i kotów
Cena katalogowa: 129,00 zł
Nasza cena: 117,71 zł
Status:  Od ręki

Agrobiznes
Kapusta Franciszek
Cena katalogowa: 55,00 zł
Nasza cena: 46,11 zł
Status:  Od ręki

Drzewa Polski
Paweł Zarzyński
Cena katalogowa: 89,90 zł
Nasza cena: 70,80 zł
Status:  Od ręki