Koszyk

Ochrona warzyw przed chwastami

Ochrona warzyw przed chwastami
Producent: PWRiL Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
EAN: 8309016239
Grupa: książka
Język książki: polski
Rok wydania: 2016
Wydanie: 2
Liczba stron: 199
Oprawa: Miękka
Nasza cena:
19,44 zł
Rabat 19,66% zyskujesz 4,76 zł
produkt niedostępny
Koszty dostawy:
Paczka w RUCHu od 5,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 9,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 10,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 10,99 zł

Opis produktu


ednym z warunków uzyskiwania wysokich i dobrej jakości plonów roślin warzyw­nych jest umożliwienie im wzrostu w środowisku wolnym od chwastów.

Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym w każdych warunkach. Nie są znane przypadki uprawiania z powodzeniem jakiegokolwiek gatunku warzyw bez odchwaszczania. Właściwie niemal cała historia rolnictwa, od zarania dziejów, związana jest z ochroną przed chwastami.

Prawie wszystkie zabiegi agrotechniczne prowadzone na polu służą między inny­mi zwalczaniu chwastów. Suma strat spowodowanych zachwaszczeniem na ogól przekracza straty wywołane przez choroby i szkodniki. Czasami, przy niewielkim na­sileniu chorób czy szkodników, można zrezygnować z ich zwalczania. W wypadku chwastów taka sytuacja zdarza się niezmiernie rzadko. Dlatego zwalczanie chwastów jest obecnie uznawane za główny zabieg ochrony roślin, a herbicydy stanowią podsta­wową grupę pestycydów. Często ponad 50% zużytych środków ochrony roślin to her­bicydy. Nie można jednak zaniedbywać innych sposobów niszczenia chwastów. Zale­ca się jako najbardziej racjonalne integrowanie metod ochrony warzyw. Oznacza to stosowanie zabiegów profilaktycznych, agrotechnicznych i chemicznych w taki spo­sób, aby osiągnąć największą skuteczność ochrony i jednocześnie ograniczyć ujemny wpływ na środowisko. Dotyczy to również zwalczania chwastów. W warzywach uprawianych na małych powierzchniach (działki, ogródki przydomowe) chwasty zwalczane są na ogół ręcznie i mechanicznie. W towarowej produkcji jednak ko­nieczne jest integrowanie metod zwalczania chwastów. Polega ono na stosowaniu od­powiednich herbicydów oraz właściwej agrotechniki, przy czym funkcję podstawową, obecnie i jeszcze zapewne długo, będą pełnić herbicydy. Bez stosowania herbicydów nakłady pracy ręcznej na odchwaszczanie plantacji roślin warzywnych sięgają kilku­set roboczogodzin na hektar, nawet na polach bardzo dobrze przygotowanych do siewu czy sadzenia.

26,68 zł Rabat 33.13%
26,53 zł Rabat 36.84%
35,32 zł Rabat 29.34%
78,15 zł Rabat 21.06%
7,64 zł Rabat 40.79%
25,15 zł Rabat 37.12%
17,41 zł Rabat 41.96%
49,93 zł Rabat 15.38%
13,70 zł Rabat 18.74%
11,37 zł Rabat 36.86%

Polecamy także


Bezpieczeństwo i jakość żywności
Cena katalogowa: 69,00 zł
Nasza cena: 57,64 zł
Status:  24h

Hodowla i użytkowanie drobiu
Cena katalogowa: 90,00 zł
Nasza cena: 72,03 zł
Status:  24h

Hodowla koni
Prawocheński Roman
Cena katalogowa: 70,00 zł
Nasza cena: 55,08 zł
Status:  24h

Las wokół nas Najpiękniejsze puszcze i bory Polski
Cena katalogowa: 29,95 zł
Nasza cena: 17,85 zł
Status:  24h

Chemia żywności. Tom 1
Praca zbiorowa
Cena katalogowa: 99,00 zł
Nasza cena: 78,15 zł
Status:  24h

Mikroekonomiczne podstawy wzrostu dochodów producentów rolnych
Cena katalogowa: 35,00 zł
Nasza cena: 25,01 zł
Status:  24h

Agrobiznes Podstawy ekonomiki agrobiznesu część 1
Cena katalogowa: 27,13 zł
Nasza cena: 23,78 zł
Status:  24h

Pomidory Odmiany i uprawa
Buchter-Weisbrodt Helga
Cena katalogowa: 29,90 zł
Nasza cena: 21,16 zł
Status:  24h

Odnawialne źródła energii
Cena katalogowa: 78,00 zł
Nasza cena: 60,05 zł
Status:  24h

Prowadzenie produkcji zwierzęcej. Podręcznik, część 2. R.3.2
Cena katalogowa: 46,70 zł
Nasza cena: 39,91 zł
Status:  24h

Oto Polska. Największe odkrycia i wynalazki
Cena katalogowa: 13,99 zł
Nasza cena: 8,20 zł
Status:  24h

Tesla Władca piorunów
Słowiński Przemysław
Cena katalogowa: 39,90 zł
Nasza cena: 26,68 zł
Status:  24h