Koszyk

Ochrona warzyw przed chwastami

Ochrona warzyw przed chwastami
Producent: PWRiL Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
EAN: 8309016239
Grupa: książka
Język książki: polski
Rok wydania: 2016
Wydanie: 2
Liczba stron: 199
Oprawa: Miękka
Nasza cena:
19,93 zł
Rabat 17,66% zyskujesz 4,27 zł
produkt niedostępny
Koszty dostawy:
Paczka w RUCHu od 5,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 9,99 zł
InPost - przesyłka kurierska od 10,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 10,99 zł
Paczkomaty InPost od 11,89 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 10,99 zł

Opis produktu


ednym z warunków uzyskiwania wysokich i dobrej jakości plonów roślin warzyw­nych jest umożliwienie im wzrostu w środowisku wolnym od chwastów.

Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym w każdych warunkach. Nie są znane przypadki uprawiania z powodzeniem jakiegokolwiek gatunku warzyw bez odchwaszczania. Właściwie niemal cała historia rolnictwa, od zarania dziejów, związana jest z ochroną przed chwastami.

Prawie wszystkie zabiegi agrotechniczne prowadzone na polu służą między inny­mi zwalczaniu chwastów. Suma strat spowodowanych zachwaszczeniem na ogól przekracza straty wywołane przez choroby i szkodniki. Czasami, przy niewielkim na­sileniu chorób czy szkodników, można zrezygnować z ich zwalczania. W wypadku chwastów taka sytuacja zdarza się niezmiernie rzadko. Dlatego zwalczanie chwastów jest obecnie uznawane za główny zabieg ochrony roślin, a herbicydy stanowią podsta­wową grupę pestycydów. Często ponad 50% zużytych środków ochrony roślin to her­bicydy. Nie można jednak zaniedbywać innych sposobów niszczenia chwastów. Zale­ca się jako najbardziej racjonalne integrowanie metod ochrony warzyw. Oznacza to stosowanie zabiegów profilaktycznych, agrotechnicznych i chemicznych w taki spo­sób, aby osiągnąć największą skuteczność ochrony i jednocześnie ograniczyć ujemny wpływ na środowisko. Dotyczy to również zwalczania chwastów. W warzywach uprawianych na małych powierzchniach (działki, ogródki przydomowe) chwasty zwalczane są na ogół ręcznie i mechanicznie. W towarowej produkcji jednak ko­nieczne jest integrowanie metod zwalczania chwastów. Polega ono na stosowaniu od­powiednich herbicydów oraz właściwej agrotechniki, przy czym funkcję podstawową, obecnie i jeszcze zapewne długo, będą pełnić herbicydy. Bez stosowania herbicydów nakłady pracy ręcznej na odchwaszczanie plantacji roślin warzywnych sięgają kilku­set roboczogodzin na hektar, nawet na polach bardzo dobrze przygotowanych do siewu czy sadzenia.

Polecamy także


Kolej Kłodzko - Lądek Zdrój - Stronie Śląskie
Cena katalogowa: 69,90 zł
Nasza cena: 47,52 zł
Status:  24h

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
Cena katalogowa: 79,00 zł
Nasza cena: 71,20 zł
Status:  24h

Priorytety i wyzwania polityki rozwoju obszarów wiejskich Unii Europejskiej
Cena katalogowa: 39,00 zł
Nasza cena: 35,30 zł
Status:  24h

Podstawy gastronomii i technologii żywności, część 2
Cena katalogowa: 46,74 zł
Nasza cena: 42,04 zł
Status:  24h

Statystyczne studium struktury agrarnej w Polsce
Cena katalogowa: 39,00 zł
Nasza cena: 33,31 zł
Status:  24h

Bezpieczeństwo i jakość żywności
Cena katalogowa: 69,00 zł
Nasza cena: 62,18 zł
Status:  24h

Traktory
TOMAS JUSTYNA
Cena katalogowa: 19,99 zł
Nasza cena: 14,53 zł
Status:  24h

Kolej w prowincjach poznańskiej i śląskiej
Cena katalogowa: 99,90 zł
Nasza cena: 72,44 zł
Status:  24h

Człowiek technologia media
Ogonowska Agnieszka
Cena katalogowa: 30,00 zł
Nasza cena: 22,70 zł
Status:  24h

Las i jego mieszkańcy
Pigułowska Urszula
Cena katalogowa: 14,90 zł
Nasza cena: 10,02 zł
Status:  24h

Kolej Podsudecka
Dominas Przemysław
Cena katalogowa: 69,90 zł
Nasza cena: 47,94 zł
Status:  24h

Sto lat warszawskiego metra
Jastrzębski Jakub
Cena katalogowa: 38,43 zł
Nasza cena: 32,07 zł
Status:  24h