Koszyk

Ochrona warzyw przed chwastami

Ochrona warzyw przed chwastami
Producent: PWRiL Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
EAN: 8309016239
Grupa: książka
Język książki: polski
Rok wydania: 2016
Wydanie: 2
Liczba stron: 199
Oprawa: Miękka
Nasza cena:
21,56 zł
Rabat 10,91% zyskujesz 2,64 zł
produkt niedostępny
Koszty dostawy:
Paczka w RUCHu od 9,89 zł
Paczkomaty InPost od 11,89 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 15,89 zł

Opis produktu


ednym z warunków uzyskiwania wysokich i dobrej jakości plonów roślin warzyw­nych jest umożliwienie im wzrostu w środowisku wolnym od chwastów.

Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym w każdych warunkach. Nie są znane przypadki uprawiania z powodzeniem jakiegokolwiek gatunku warzyw bez odchwaszczania. Właściwie niemal cała historia rolnictwa, od zarania dziejów, związana jest z ochroną przed chwastami.

Prawie wszystkie zabiegi agrotechniczne prowadzone na polu służą między inny­mi zwalczaniu chwastów. Suma strat spowodowanych zachwaszczeniem na ogól przekracza straty wywołane przez choroby i szkodniki. Czasami, przy niewielkim na­sileniu chorób czy szkodników, można zrezygnować z ich zwalczania. W wypadku chwastów taka sytuacja zdarza się niezmiernie rzadko. Dlatego zwalczanie chwastów jest obecnie uznawane za główny zabieg ochrony roślin, a herbicydy stanowią podsta­wową grupę pestycydów. Często ponad 50% zużytych środków ochrony roślin to her­bicydy. Nie można jednak zaniedbywać innych sposobów niszczenia chwastów. Zale­ca się jako najbardziej racjonalne integrowanie metod ochrony warzyw. Oznacza to stosowanie zabiegów profilaktycznych, agrotechnicznych i chemicznych w taki spo­sób, aby osiągnąć największą skuteczność ochrony i jednocześnie ograniczyć ujemny wpływ na środowisko. Dotyczy to również zwalczania chwastów. W warzywach uprawianych na małych powierzchniach (działki, ogródki przydomowe) chwasty zwalczane są na ogół ręcznie i mechanicznie. W towarowej produkcji jednak ko­nieczne jest integrowanie metod zwalczania chwastów. Polega ono na stosowaniu od­powiednich herbicydów oraz właściwej agrotechniki, przy czym funkcję podstawową, obecnie i jeszcze zapewne długo, będą pełnić herbicydy. Bez stosowania herbicydów nakłady pracy ręcznej na odchwaszczanie plantacji roślin warzywnych sięgają kilku­set roboczogodzin na hektar, nawet na polach bardzo dobrze przygotowanych do siewu czy sadzenia.

Polecamy także


Wypadek pierworodny
Virilio Paul
Cena katalogowa: 27,90 zł
Nasza cena: 20,43 zł
Status:  24h

Sekrety rosyjskich kolei
Wiernicka Violetta
Cena katalogowa: 39,90 zł
Nasza cena: 28,07 zł
Status:
02.12.2019r.

Księga rodów leśnych. Tom I
Szczerbicki Emilian
Cena katalogowa: 89,00 zł
Nasza cena: 66,87 zł
Status:  24h

Zarządzanie jakością żywności
Cena katalogowa: 39,00 zł
Nasza cena: 34,52 zł
Status:  24h

Polsko-niemiecki słownik rolniczy
Cena katalogowa: 79,00 zł
Nasza cena: 64,70 zł
Status:  24h

Oto Polska. Największe odkrycia i wynalazki
Cena katalogowa: 13,99 zł
Nasza cena: 8,48 zł
Status:  24h

Organizacja procesów obróbki i montażu części maszyn i urządzeń Podręcznik do nauki zawodu
Cena katalogowa: 44,30 zł
Nasza cena: 38,80 zł
Status:  24h

Mały słownik techniczny niemiecko-polski i polsko-niemiecki
Cena katalogowa: 59,00 zł
Nasza cena: 47,55 zł
Status:  24h

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Cena katalogowa: 34,90 zł
Nasza cena: 34,44 zł
Status:  24h

Inżynieria biochemiczna
Ledakowicz Stanisław
Cena katalogowa: 79,00 zł
Nasza cena: 64,23 zł
Status:  24h

Mentalność ludności wiejskiej w PRL
Cena katalogowa: 38,85 zł
Nasza cena: 29,51 zł
Status:  24h

Poradnik pszczelarza
Morawski Mateusz
Cena katalogowa: 39,95 zł
Nasza cena: 22,52 zł
Status:  24h