Koszyk
Nowa Jadłonomia

Nowa Jadłonomia

Roślinne przepisy z całego świata
Wydawnictwo: Marginesy
Język książki: polski
Rok wydania: 2017
Wydanie: 1
ISBN: 9788365586971
Liczba stron: 288
Oprawa: Twarda
Wersja drukowana Wersja drukowana
Koszty dostawy:
Paczka w RUCHu od 3,49 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 7,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 8,99 zł
Paczkomaty InPost od 8,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 9,99 zł
Nasza cena:
41,07 zł
Rabat 41,25% zyskujesz 28,83 zł
Status:   Od ręki

Opis produktu


Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!

Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.

Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.

W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię.  Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.

Polecamy także


W mojej tajskiej kuchni
ŁADOCHA DARIA
Cena katalogowa: 49,90 zł
Nasza cena: 30,61 zł
Status:  1 - 2 dni

Eating
Lawson Nigella
Cena katalogowa: 15,80 zł
Nasza cena: 11,14 zł
Status:  1 - 2 dni

Wędzenie ryb
Barowicz Tadeusz
Cena katalogowa: 29,90 zł
Nasza cena: 21,49 zł
Status:  1 - 2 dni

Co powinniśmy jadać a czego unikać
Bednarczyk-Witoszek Ewa
Cena katalogowa: 40,00 zł
Nasza cena: 32,80 zł
Status:  1 - 2 dni

Zdrowa kuchnia dla dzieci
Kłosińska Anna
Cena katalogowa: 24,90 zł
Nasza cena: 15,73 zł
Status:  1 - 2 dni